Vitamint? De honnan?

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

Publikálva: 2009/04/24

Vitamin 

Jelentősebb forrásai
A (retinol)  Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla,
sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán,  
petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma  
B1 (tiamin)  Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó,
paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán  
B2 (riboflavin)  Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,
káposzta, aszalt szilva  
B3 (niacin)  Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió,
búza  
B5 (pantoténsav)  Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak
(még: méhpempő)  
B6 (piridoxin)  Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó,
káposzta, vöröshagyma  
B 12  Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák
C (aszkorbinsav)  Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli,
nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán  
D (kalciferol)  Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő
E (tokoferol)  Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel,
spenót, gabonafélék  
H (biotin)  Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke
K  Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár
P  Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,
csipkebogyó, citrom, hajdina  
U  Csalán, nyers káposzta, káposztalé
    
Nyomelemek  Jelentősebb forrásai
Szelén (Se)  Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli
Vas (Fe)  Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, gyümölcsök, erdei szamóca,
mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely  
Kalcium (Ca)  Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,
mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,  
napraforgó, szárazbab  
Magnézium (Mg)  Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió,
olajos magvak, alma, minden zöld növény  
Nátrium (Na)  Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka
Kálium (K)  Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó,
banán, burgonya  
Cink (Zn)  Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán
Réz (Cu)  Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva

 

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei