Tökéletes steak

Ami sosem hiányozhat a grillezéskor.... Van aki önmagában szereti ropogós kenyérrel, van aki salátával, van aki paprikás sült burgonyával western módra, és még számos módon tálalható, fogyasztható az évszázadok elsőrangú kedvence a steak. Az átsütés módjairól és típusairól beszélgetünk...

Publikálva: 2012/01/10 · Szerző: Topor Erika

Steaknek nevezünk minden szakszerűen vágott hússzeletet, tehát nem csak vesepecsenyéből szelt húsokat. Karajból, combból is készíthetünk steaket, sőt egyes csontos hússzeleteket is így nevezünk, mint pl. a porterhouse-steaket.

A marhasült általában akkor jó, ha belül piros vagy rózsaszín.

A ramsteaket mindkét oldalukon 3-3 percig süssük. Ekkor sülnek rózsaszínűre.

A borjúkarajt mindkét oldalán 6 percig süssük.

A sertéskarajt 5-6 percig süssük , a borjúszeletet, mindkét oldalán 4-4 percig, a medallionokat 3-3 percig, a báránykarajt szintén 3-3 percig süssük.

Ha a húst bundázzuk, süssük 1-2 perccel tovább.

 

Tipp:

- Ha egyszerre több hússzeletet sütünk ki, vágjuk ezeket egyforma vastagságúra.

- Steaket csak öntöttvas serpenyőben süssünk, mert ezek alja egyenletesen veszi fel, és adja le a hőt.

- Süthetünk olajban, vagy növényi eredetű sütőmargarinban.

- Miután megsült a hús, öntsük le a zsírját, és forgassuk a steaket forró vajba. Ettől még ízletesebb lesz.

- Ha olajban pácoljuk a steakeket, kipróbálhatjuk mogyoró-, dió-, olíva- vagy mandulaolajban pácolni, ezáltal különleges zamata lesz a húsnak.

 - Tálalásig takarjuk le a kész steaket.

- Minden steaket, mindkét oldalán rövid ideig, nagy lángon pirítsuk meg. A hús felületén így rögtön kicsapódik a fehérje, és ízletes bevonatot képez.

A hússzeleteket különböző ideig süthetjük. Ilyen lesz egy 200g-os steak, ha pirítás után mindkét oldalát csak 1-1 percig sütjük. Az ilyen húsra mondják, hogy angolosan sült.

A profi franciául „saignant”-nak, angolul „rare”-nek nevezzük. A következő steak mindkét oldalán pontosan 3 percig sült. Az ilyen szelet franciául „point”, angolul „medium” (félig átsült). Belseje pirosas-rózsaszín. A legtöbben így szeretik.

A teljesen átsült steak  mindkét oldalát 5 percig süssük. Az ilyen steak angolul „welldone” (átsült), franciául „bien cuit” (jól megsült).

A steakek kedvelői nem szeretik a teljesen átsült húst, mert túl száraznak találják. A fent ismertetett sütési módok között is vannak még módozatok. A „rare” és a „medium” között van a „medium-rare”, amit 2-2percig süssünk, a „medium” és a „welldone” között, pedig a „medium-well”, amit 4-4perc mindkét oldali sütés után érünk el.

Hozzászólás:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei