Mosogatógép tisztítása

Modern életünkben egyre több olyan háztartási készüléket használunk, mint a mosogatógép, mosógép, kávéfőző gép, amelyeknek közös jellemzője a nedves és forró környezet.

Publikálva: 2011/06/29 · Forrás: fuggetlen.hu

A mosogatógépben időről időre a 60-80 Celsius fokot is eléri a hőmérséklet és agresszív zsírtalanító szerek, magas só-koncentráció hatása alatt áll a belső környezet. A tudósok egészségre veszélyes gombákat mutattak ki olyan extrém körülmények között, mint amelyek egyes közönséges háztartási gépekben fordulnak elő. Ezek a helyek - állapították meg a mikológusok (gombákkal foglalkozó szakértők) tökéletes élőhelyet képesek nyújtani egyes extrém körülményeket tűrő gombáknak, például a fekete élesztőgombaféléknek. Ezek között az emberi egészségre veszélyesek is vannak.

A Fungal Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a mosogatógépekben előforduló, potenciálisan megbetegítő hatású gombák előfordulását vizsgálja 6 kontinens 101 városának magánlakásain vett mintákból. A mosogatógépek 62 %-ában előfordultak gombák, az ajtó gumitömítésén, amelyeknek több mint a fele (56 %) a többféle tűrőképességgel rendelkező fekete élesztő gomba két fajtája (Exophiala dermatitidis és E. Phaeomuriformis) volt.

Mind a két faj kiemelkedően magas hőtűrő képességű, sótűrő, detergens (zsíroldó) tűrő, és ellenáll a savaknak és a lúgoknak is. Ilyen különleges képesség-kombinációt gombáknál még nem figyeltek meg a tudósok. Az Exophiala dermatitidis fajt a természetben ritkán találni, de gyakran előfordul, mint betegségokozó az embernél: egészségeseknél és csökkent immunvédekezésű embereknél egyaránt. A cisztikus fibrózis tüdőbetegségben szenvedő emberek tüdejét megtámadja, és néha egészséges embernél is okozhat végzetes fertőzést.

A fekete élesztőgomba megjelenése otthonainkban kockázatot jelent az egészségünkre. Az, hogy ilyen elterjedtek ezek a sokféle környezeti stresszt tűrő gombák a háztartási készülékeinkben, arra enged következtetni, hogy különleges evolúciós fejlődésen mehettek át, és a jövőben nagy kockázatot hordozhatnak ránk nézve.

Hozzászólás:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei