Lime, a citrusbomba

A citrusfélék legkisebbje a lime vagy zöld citrom. A trópuskon mindenütt termesztik, Egyiptomtól egészen Nyugat-Indiáig.

Publikálva: 2012/01/10 · Forrás: Gourmandnet.hu

Az összes citrumféle közül a legsavasabb, több C-vitamint tartalmaz mint a grapefruit, de kevesebbet mint a citrom vagy a narancs.
Tápanyagokban gazdag, tartalmaz C-vitamint, folsavat, kalciumot, káliumot, citromsavat és rostokat. Antioxidáns, antibakteriális hatású.
Kalóriaérték: 20 kcal/ 100 g.

A koktélokhoz általában lime-ot használnak, mivel íze a citrom savanyú ízénél jóval karakteresebb.

Jellemzés

Citromhoz hasonló tojásdad alakú gyümölcs. Méretében egy kicsit kisebb a citromnál, a héja színe pedig éretten is zöld marad. Íze enyhén kesernyés és a fentebb írtak szerint karakteresebb a citromnál.

Fajtái

Alapvetően három fajtáját különböztetjük meg a limettanak, mégpedig a tahiti fajtát, melynek színe sápadt zöld, íze igen savanyú, második fajta a mexikói, mely mérete kisebb, színe élénk zöld és végül a korallzátony fajta, melynek színe sápadt sárgászöld és íze igencsak savanyú.

Energitartalom

23 kcal, 96 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Bár a lime színe zöld ugyan, de azért meg lehet különböztetni az éretlent az érettől. Az érett lime ugyanis nem méregzöld, hanem enyhe sárga árnyalatot kap. (A túl sárga példányok vásárlásától is óvakodjunk, mert azok íze élvezhetetlen.) Így ezek közül a példányok közül válasszuk azokat, melyek héja hibátlan, maga a gyümölcs pedig tömör.

Eltarthatóság, tárolás

A lime a leginkább hajlamos a romlásra a citrusfélék közül. Héja igen könnyen megbarnul és hamar elkezd kiszáradni. A gyümölcsöt felhasználásig tároljuk hűtőben, de egy hét alatt mindenképpen használjuk fel.

Előkészítés

Mosás után vágjuk kereszt irányba félbe, vagy cikkezzük fel és a citromfacsarón vagy az utóbbi esetben egyszerűen kézzel, máris kicsavarhatjuk a gyümölcs levét. Ha a héját is felhasználjuk érdemes még alaposabban átdörzsölnünk tisztításakor és utána citromlehúzóval lefejteni azt.

Elkészítés, felhasználás

A lime koktélok közkedvelt alapanyaga, díszítése. Savanyú mártás készítésekor érdemes ezt használni citrom helyett.

Vitaminok, ásványok

A vitaminok közül kizárólag C-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ásványok közül kalcium, foszfor és kálium található benne.

Élettani hatások

Már ízéből fakadóan frissítő, élénkítő hatású, de segíti az emésztést is, ha annak savra van szüksége.

Hozzászólás:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei