Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Zöldséggyökerek

A sárgarépát, a petrezselyem gyökeret és a zellert néhol vegyeszöldségként említjük. Mindhárom előrészítése hasonló: az alapos mosás után hámozással vagy a zsenge zöldségeknél kapargatással tisztítjuk, ezután egészben vagy darabolva, ízesített lében főzzük, majd lehűtjük, leszűrjük. Saláták készítésére használjuk, tölthetjük és díszesen formázva hideg húsokat is köríthetünk velük. A sárgarépát és a zellert nyersen is használhatjuk saláták készítésénél.
A retekfélék igen hálás díszítő és saláta anyagok lehetnek. Előkészítésük fajtánként eltérő:
A hónapos retket héjával együtt használjuk fel, díszesen bevagdosva, szeletelve, cikkekre darabolva.
A fekete retket hámozva, szeletelve és darabolva készítjük elő, de a fekete héja is ehető, díszítésre használható.
A fehér retkek, a karóretek, a kígyóretek, a sörretek és a jappán retek /daikon/ hámozva, tisztítva, szeletelve és darabolva használható saláták készítésére.
A feketegyökér hazánkban kevésbé népszerű nyersanyag, előkészítése és felhasználása a retekfajtákhoz hasonló, de főzve is készíthetjük. A céklát nyersen és főzve használjuk fel, nyers felhasználása esetén hámozzuk, reszeljük vagy daraboljuk. Főzésnél a mosás után héjában főzzük, ügyeljünk arra, hogy a héja sehol ne sérüljön meg, mert a színanyaga kifől, fakószínű lesz.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei