Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Világítórák

Latin neve: Euphasia Superba

Angol neve:

Német neve: Krill

Francia neve:

Mérete: 3,5 - 4 cm.

Előfordul minden tenger szabad vizében, de főleg a délszaki vizekben és az Antaktisz vizeiben. Hatalmas tömegekben lebegnek a vízben, a bálnák kedvenc tápláléka. Nagyon magas fehérje tartalom jellemzi. Világító szemekkel rendelkeznek. Ezek a rákok apró élőlényekkel táplálkoznak, ollóik nincsenek. A hátpajzs ugyan a tor hátulsó részéig befedi a hátoldalt, de az állatok testének oldalaira nem nyúlik le mélyen. A torlábak tövei a kopoltyúknál találhatók. Testük hegyes, hátulsó részén függő részek találhatók.

A Krill vagy Világítórák igen gazdaságos, bár napjainkban takarmányozásra használják. Japánban pasztát készítenek belőlük, amit Szovjetúnióban óceán pasztának hívnak. Több kevesebb sikerrel próbálják emberi táplálékká tenni.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei