Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Vegyes ízelítő

A hagymányok szerint római eredetű, de előbb az orosz, majd a francia konyha karolta fel és mind jobban tökéletesítette. A vegyes ízelítő hidegkonyhai ételekből tevődik össze, amelyeket vékony szeletkékre, apró darabokra vágunk. Fajtánként külön-külön tálaljuk és legalább 7-8 félét adunk egy ízelítőbe. A francia konyhában a finom pástétomok, a galantinok, a kocsonyázott saláták díszes változatai dominálnak. A svéd vegyes ízelítőben a tengeri rákok, kagylók és a zöldségek a jellemzőek. A magyaros vegyes ízelítőben a libamáj, a magyaros kevert saláták, a töltött zöldségek, a magyaros száraz felvágottak töltve és átdolgozva találhatók. A vegyes ízelítőket kicsi üveg tálkákban /raviék/ tálaljuk, ezeket egy nagy ezüst vagy fém tálra tesszük. Ügyeljünk arra, hogy ahány személyes az ízelítő, annyi kis tál legyen rajta!

Az ízelitő összeállításánál figyelembe kell venni, hogy készítmények színben, ízben és elkészítési módban változatosak legyenek. Lényeges, hogy az idényjellegnek megfelelő nyersanyagokat is szerepeltessük. A külön-külön megtálalt kis hidegtálakat díszes szalvétával letakart tálra helyezzük, jól lehűtve adjuk asztalra. Minden esetben az ételekhez illő mártásokat is kínáljunk hozzá, és külön vajat, pirítóst adjunk.

Példaképpen egy vegyes ízelítő: Libamájpástétom
Jércegalantin
Hideg fogás
Kaviár
Ráksaláta
Töltött tojás
Sajttorta
Töltött szalámi
Göngyölt lazac
Dinnyegyöngyök

Remulade mártás
Csiki mártás
Tartár mártás
Vaj és pirítós

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei