Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Szendvics

A XVIII. században Earl of Sandwich angol közéleti személyiség nagyon sietett elfogyasztani ebédjét és arra kérte inasát, hogy olyan ebédet állítson össze, amit egyszerű szervírozással, játék vagy beszélgetés közben gyorsan el lehet fogyasztani.
A leleményes inas / akinek a nevét a krónika nem említi / két szelet kenyér közé különféle ételeket helyezett, sonkát, húsokat, sajtféléket. Barátunk e ténykedésével méltán vívta ki gazdájának elismerését, sőt ezen túlmenően megalapozta a ma már az egész világon ismert rakott kenyér illetve a szendvics hírnevét.
A szendvicseket rendszerint fogadások, uzsonnák vagy esti teák alkalmával szolgálják fel. Sokféle és változatos formában készülnek: csukott és nyitott szendvicseket különböztetünk meg, ezen belül is többféle változatot ismerünk.
A csukott vagy összetett szendvicsek készítésekor a két kenyérszelet, a kettévágott zsemléket vajjal megkenjük és a különféle készítményeket közéhelyezzük.
A nyitott szendvicseknél a megkent kenyérszeletre tesszük a különféle anyagokat, díszítjük és aszpikkal fényezzük. Összeállításakor törekedjünk a színváltozatosságra, kerüljük a rikító szíineket. A díszítéssel ne takarjuk el a szendvics fő anyagát.
Mindig olyan díszítő anyagot használjunk, amelynek jellege kiegészíti a szendvics fő anyagát.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei