Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Sügér

Latin neve: Perca fluviatilis

Népies nevei: Csapó sügér, Réti durbincs, Süger, Sügre

Teste oldalról lapított, a fogassüllőtől zömökebb alakú, a farokfelé jellegzetesen elvékonyodik.

Szája csúcsban végződik, benne apró fogak vannak.

Színe sötétzöld, oldala ezüstösen csillogó, hasa sárgás árnyalatú. Úszói áttetszőek, a farokúszó vörhenyes erőssebb színű. Tartózkodási helyétől függően változó árnyalatú lehet. Oldalán sötétebb csíkok tarkítják.

Eredeti elterjedése Európa, Ázsia Szibériai része és Észak-Amerika.

A lassú folyású vizeket, öntözőcsatornákat, tavakat kedveli. Kavicsos és iszapos fenékaljú vizekben egyaránt megtalálható.

Hazánkban a sügérnek különösebb gazdasági jelentőséget nem tulajdonítanak, apró, nehezen tisztítható, szaporátlan hal.

Húsminősége viszont jó, a süllőhöz hasonlítható, konyhai előkészítése is azonos.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei