Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Scampo

Latin neve: Tinca tinca

Német neve: Schleie

Angol neve: Tench

Népies nevei: Cigányhal, Gyászkeszeg, Sárhal, Vargahal

A pontyfélek családjába tartozik, testalkata nyújtott, uszonyai lekerekítettek.

Apró pikkelyek fedik a testét és rendkívül vastag nyálkaréteg borítja.

Színében a zöldes árnyalatok dominálnak, szája végállású, szájszegletében két bajusz szál van.

Egész Európában megtalálható, főleg a lassan áramló, de inkább a mocsaras állóvizeket-holtágakat kedveli.

Apró állatokkal táplálkozik, amelyeket az iszapból túr ki.

Háromnyaras korában húsz-harminc dekás súlyt ér el, de későbbi fejlődése során egy-két kilósra is megnőhet.

Szívós hal, sokáig életben marad a kifogás után. Húsa erősen szálkás, de sütve, roston sütve igen ízletes ételt készíthetünk belőle.

Előkészítése, tisztítása nagy figyelmet igényel, hiszen a vastag nyálkával borított pikkelyek eltávolítása nem kis feladat.

Az elkábított halat néhány másodpercre forró vízbe, majd hideg vízbe mártjuk, így könnyen el tudjuk távolítani a pikkelyeket a bőrével együtt. Ezután a belsőrészeit távolítjuk el, majd sózzuk és a készítendő ételnek megfelelően sütjük vagy pároljuk.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei