Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Pinot noir

A Pinot noir vörös szőlőfajta, a nyugati fajtacsoporthoz sorolható, géncentruma Franciaország. A Pinot blanc-al és a Pinot gris-vel fajtacsoportot alkot. A csoportban ez a fajta a kék, vagy fekete bogyójú "testvér". Innen ered elnevezése, a "noir" jelentése sötét-fekete. A szürke bogyószínű változata a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő Szürkebarát (Pinot gris). Őshazájának Franciaország tekinthető, ahol igen régóta termesztik. Két nemes termőhelye Burgundia és Champagne környéke. Ez utóbbi termőhelyen nem vörösbort, hanem pezsgőt készítenek terméséből. Magyarországon ismert, de a kevésbé elterjedt fajták közé tartozik. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből. A három fajta levele hasonlít egymáshoz, megkülönböztetésük csak a fürtök színeződése után egyszerű. Kissé később érik testvéreinél. Szeptember végén, október elején szüretelhető. Bora szép rubinvörös színű, finom zamatú, gazdag csersavtartalmú, kissé kemény. Egyéb tulajdonságai megegyeznek testvéreiével. A minőségi bortermelésre irányuló törekvésekben e fajtának szerepe van, akár választékbővítő fajtaként is. Nálunk két klónja szaporítható, a C. 113 és a C. 162-es.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei