Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Pettyes busa

Latin neve: Aristichthys nobilis Richardson

Német neve: Marmorkarpfen

Angol neve: Bighead

Népies nevei: Márványhal, Kínai ponty, Márványponty

A pontyfélék családjához tartozik, mint ahogy fehér változata is. Testét apró pikkelyek fedik, rajta szabálytalan alakú szürke és barnás foltok vannak.

Feje nagyobb, mint a fehér busáé, azzal ellentétben állati planktonnal, de néha apróbb viziállatokkal is táplálkozik.

Teste lapított, testének alsó vonalán él húzódik.

Gyorsan növekszik, már háromnyaras korában eléri az egykiló körüli súlyt. Kifejlett példányai húsz-harminc kilosak is lehetnek.

A kereskedelemben márványpontynak nevezik. Hazánkban főleg konzerv és mirelit készitmények nyersanyagaként használják fel.

Előkészítése megegyezik a fehér busáéval.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei