Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Padlizsán

(törökparadicsom)

Tojásgyümölcsnek is nevezik, színe lila, de különböző árnyalatokban fodul elő. Származási helye valószinűleg India. Alakja változó, de a nyújtott tojás alak a legjellemzőbb. Általában töltve, szeletelve, különböző alakúra kifúrva használjuk fel. A padlizsán hideg ételekhez való előkészítését a készítési mód, az étel jellege határozza meg. Ha pürét készítünk belőle, akkor héjában, egészben sütjük meg és csak utána tisztítjuk le a héját. Belsejét fakéssel apritjuk, hogy ne oxidálódjon. Töltéshez való előkészítésnél: szárát eltávolítjuk, hosszában félbevágjuk és kevés olajban pirosra sütjük. Szeleteléshez előszőr meghámozzuk fakés segítségével, majd szeleteljük. Sós, citromlével ízesített vízben leforrázzuk. Többféle töltelékkel, salátákkal tölthetjük, különböző mártásokkal tálalhatjuk.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei