Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Nagy kőrák

Latin neve: Menippe Mercenaria

Angol neve: Srone Crab

Német neve: Gróse Steinkrabe

Francia neve: Crabe Grand de Pierre

Mérete: 13 cm

Előfordul az Atlanti-óceánban Észak-Californiától Floridáig, a Golf-áramlatainál és a Karib szigetek környékén.

Páncélja sötétbarna, vastag, ami a feltünő megjelenését biztosítja. Lábszőrzete sűrű, sárgásabb színű, lábvégei körmökben végződnek. Ollói erősek és fekete színárnyalatú a végük. A kövirák 10 éves kort is elérheti. A legnagyobb példányok Florida környékén találhatók, főleg a folyótorkolatokban tartózkodnak szívesen a kővek vagy a fagyökerek között.

Nagy mennyiségben csapdákkal halásszák. A kövirák értékét az ollói adják, amelyeket sokszor a halászok letörnek és a rákot visszadobják a vízbe. Az ollók 18 hónap múlva újra kinőnek. A hiányzó ollók nem zavarják a rákokat, mert a második pár lábukkal tudják helyettesíteni.

A kifogás után a letört ollókat megfőzik, majd lehűtve vagy friss árúként értékesítik. A nem főzött ollókat lefagyasztani nem lehet, mert a husa nem válik el a páncéljától.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei