Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Kősüllő

Latin neve: Stizostedion volgense Gmelin

Népies nevei: Tarka süllő, Vadsüllő

A fogassüllőnél teltebb testalkatú. Feje rövidebb és magasabb alakú.

A legszembetűnőbb ismertetőjele, hogy csak apró fogai vannak, az ebfogakra emlékeztető fogak hiányoznak.

Régebben kétségbe vonták különálló faji mivoltát, azonban az ötvenes években végzett vizsgalatok egyértelműen elkülönítették a fogassüllőtől.

Testszíne hasonlít a névrokonáéhoz, az úszói halványabbak, míg a foltok erősebb színezetűek.

Elterjedése a Kaszpi-tengerbe a Fekete-tengebe és az Azovi-tengerbe torkolló folyók tájéka. Magyarországon a nagyobb folyókban és a Balatonban található.

Fogási tilalom a fogassüllőével azonos, de méretben már a 20 cm-es is kifogható.

Konyhai feldolgozása és felhasználása megegyezik a fogassüllőnél leírtakkal.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei