Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Keszegek-keszegféle halak

A vörösszárnyú keszeg Latin neve: Scardinius erythrophtahalamus

Népies nevei: Kele, Pirosszárnyú keszeg, Vérkeszeg

Kis termetű oldalról erősen lapított alakú halak. Szája felsőállású, úszói fejlettek.

Színe feketetés-zöld, oldala illetve a hasa felé világosodó sárgás-ezüstös csillogású. Páros úszói és a farokúszója vörös, szeme körül jellegzetes aranysáraga színű gyűrű van. Európában a déli vidékeket kivéve megtalálható, Ázsiában az Aral-tó vidékéig léteznek fajai.

Hazánkban majd minden vízben foghatunk vörösszányú keszeget. Fogását tilalom nem korlátozza.

Gazdasági jelentősége csak közvetett, hiszen a ragadozó halak fő tápláléka.

Konyhai felhasználása jelentéktelen, husa ízetlen, erősen szálkás. Tisztítás után roston vagy natúron sütve készíthetjük el.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei