Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Keresztesrák

Latin neve: Paralithodes Camtschatica

Angol neve: Red Kingcrab/Alaska Kingcrab

Német neve: Königs Krabbe

Francia neve: Roi Crabe

Mérete: 1 méter, súlya: kb.: 4-5 kg, de 12 éves kora után a 15 kg-os súlyt is elérheti.

Előfordul a Csendes-óceán északi tájain, a Benin tengerben az USA partjainál, Japánban és Szovjetunió partvidékeinél, 100-200 m mélységben. A rákok között az egyik legnagyobb és legízletesebb húsú a királyrák, amely a kőrákok családjába tartozik. Ezek a rákok a homokos vagy az iszapos talajú helyeket kedvelik, 3-10 C vízhőmérséklet mellett. A nőstények tavasszal a partok mentén találkoznak a hímekkel. Szaporodásuk után, ha a vízhőmérséklet eléri a 4 C-t, a hímek a mélyvízbe vonulnak és levedlenek. Halászatuk úgy történik, hogy hálóval lezárják a vándorlási útjukat. A hímek nagyobbak és értékesebbek. Ma már a nőstényekre sokhelyen fogási tilalom van. A királyrák páncélja egy háromszögben végződik, az oldalán és a hátán hegyes tüskékkel. Szemei között nyílszerü orrtövis található, amely mindkét oldalán, két dupla, hosszú csáp található. A három hátsó lábpár csúcsos karomban végződik. Lábai és ollói rózsavörös színűek, míg hasi oldala és tüskéi elefántcsonthoz hasoló színű és sárgás árnyalatú. A királyrák húsa az ollóiban és a lábában található, az összsúlyának körölbelül a 32-33 %-a. Ismertebb fajtái a Kék Királyrák /Paralithodes Brevipes/, az Arany Királyrák /Lithodes Aequispina/ és az Alaszkai Királyrák /Lithodes Antarctica/.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei