Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Kék tarisznyarák

Latin neve: Callinectes Sapidus

Angol neve: Blue Crab

Német neve: Blaukrabbe

Francia neve: Chancre Nageron

Mérete: 15 - 20 cm

Előfordul az Atlanti-óceán amerikai partjainál, Massachusetts - től Floridáig és Bahamáig. Golf áramlatokkal a Mexikói parti sávokig megtalálható. De Új-Skóciában és délen, Argentina partvidékein is találtk már. Szokatlanul jól úszó rák, az ínyenceknek kedvelt csemegéje.

Legízletesebb a vedlés idején, ezért a halászatát pontosan kell időzíteni, mert az új páncél gyorsan kifejlődik. Ezért napjainkban a közkedvelt puha rákot úgy tenyésztik, hogy a korábban kifogott páncélos rákokat a vedlésig tartják, majd a frissen vedlett rákokat viszik a piacra. /Softshell Crabs/

A kereslet természetesen a friss rák felé mutat, de mélyhűtött állapotban vagy konzerválva is forgalmazzák. Ollói viszonylag vékonyak, a páncél első részén tüskéket találunk.

12-18 hónap alatt körülbelül 15-ször vedlenek és csak ezután érik el a kifejlett méretet. A kék rákok általában 3-4 évig élnek, színük változó előfordul az olajzöld és a barnás árnyalat is.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei