Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Kárász

Latin neve: Carassius carassius

A pontyfélek családjába tartozik, ez alakját is meghatározza, azonban könnyen megkülönböztethető, nincsenek bajusz-szálai.

Színe barnás, a hasa felé aranyos csillogású. Pikkelyei nagyok, úszói vöröses árnyalatúak.

Elterjedése Európa és Ázsia nyugati részére tehető. Az állóvizeket kedveli, amelyek iszapos aljában találja meg táplálékát.

Oxigén igénye kicsi, kifogás után sokáig életben marad. Érdekesség, hogy a jégbe fagyott hal kiolvadás után újra feléled, ami szívósságát bizonyítja.

Súlya fél kilótól egy-két kilóig terjedhet. Húsa ízletes, bár kissé szálkás, a halászlé egyik alkotója lehet.

Tisztítása igen könnyű: kábítás után a pikkelyeket éles késsel egyszerűen lehúzhatjuk. A belsőrészek közül említésre méltó az ikrás példányok testsúlyukhoz viszonyított nagy mennyisége.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei