Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Jász

Latin neve: Leuciscus idus Népies nevei: Jászkeszeg, Jaszkó, Őnkeszeg

Teste oldalról lapított, szája csúcsba nyíló, jellegzetes apró pikkelyei vannak. Színe szürkés-zöldes árnyalatú, a hasa felé világosodó. Úszói vöröseses-vörhenyes színűek.

Gyakorlatilag egész Európában eltejedt, de Ázsiában is megtalálható.

Aránylag kistermetű halak a 20-50 dekás példányok a gyakoriak. Hazánkban fogott legnagyobb példány súlya 2,74 kg volt.

Gazdasági jelentősége igen csekély, általában a többi keszegfélével egyenrangú halnak tartják.

Húsa ízletes, de erősen szálkás ezért konyhai felhasználása nem jelentős.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei