Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Homard

Latin neve : Homard Gammarus

Angol neve: Lobster

Német neve: Hummer

Francia neve: Homard

Mérete: 35-50 cm hosszú, súlya: 3-5kg.

A homard előfordul az Északi-tengertől a Földközi-tenger az Atlanti-óceánon át Dél-Afrika partjáig. A homard nagytestű rákfajta. Két évenként szaporodik. Egy-egy példány 2-3 ezer petét rak le, amelyet a potroha alatt magával hordoz. A peték 11 hónap elteltével kelnek ki, a kis rákok a negyedik vedlés után nyerik el végső formájukat. Dániában, Norvégiában tervszerűen tenyésztik.

A homard éjszaka hagyja el a rejtekhelyét, ilyenkor kisebb állatokkal, növényekkel, állati maradványokkal táplálkozik. A felhasználásánál csak teljesen friss rákot dolgozhatunk fel, mert a romlott rák komoly betegséget okozhat.

Konyhai előkészítése: a homardot hideg vízzel, erős kefével jól megsikáljuk, megmossuk. Petrezselyemzöldes, köménymagos, forrásban lévő sós vízben kb. 20-25 percig főzzük. A homard ollójában, potrohában lévő hús fogyasztható, amely az inyenceknek igazi csemege.

A főtt rákot hidegen és melegen egyaránt fogyasztják.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei