Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Feketegyökér

(Téli spárga vagy spanyol pozdor néven is ismeretes.) Magyarországon a budai hegyekben vadon is előfordul. Ízletes, tápanyagokban gazdag gyökér. Jelentős cukortartalma kellemes, édeskés ízt ad. Vitamintartalma közepes, de B1-, B2-vitamint és nikotinsavat bőven tartalmaz. Étlapjainkon szinte sehol sem fordul elő. azt szoktuk mondani, hogy "kiment a divatból", vagy a vendégek nem igénylik, pedig különbözö módon elkészítve választékosabbá tehetnénk vele ét-rendünket.
A spárgához hasonló formájú és ízű növény; csak a héja fekete, vagy barna színű. Jól megmosva, lekapa-rással vagy hámozással tisztíthatjuk meg. Citromos lébe téve, megtartja szép fehér színét. Elkészítésekor 12-14 centiméteres szálakat kötegekbe kö-tünk, és úgy főzzük meg, mint a spár-gát: enyhén citromos, cukros, sós víz-ben. Egy adaghoz minfegy 15-20 dkg tisztított gyökér szükséges.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei