Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Ezüstkárász

Latin neve: Carassius auratus

Az ötvenes évek elején Bulgáriából telepítették a hazai vizeinkbe, azzal a szándékkal, hogy könnyen tarható és gyorsan növő halfajjal színesítsék halállományunkat.

A telepítés váltakozó sikerrel járt, de végül kisebb állományban jelen vannak, főleg a Kőrös-menti holtágakban, halastavakban.

Érdekesség, hogy az ezüstkárászok minden egyede ikrás, ezt furcsa szaporodásmódja teszi lehetővé: az ikrás egyedek más halfajokal ívnak össze, de az idegen halfajoktól származó sperma nem hatol be az ikrába, csak azok fejlődését serkenti. A kikelő utódok nem hibrid fajok lesznek, hanem, mint tiszta fajú ezüstkárászok, ikrás egyedekként válnak ivaréretté.

Színe egész testfelületén ezüstösen csillogó, zömökebb testformájú, mint a kárász. Úszói határozottabban kialakultak, kisebb súlyúak.

Konyhai felhasználása megegyezik a kárásznál leírtakkal.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei