Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Ecet

A saláták, a savanyúságok alapvető, nélkülözhetetlen ízesítője. Az elmúlt évtizedekben ugyancsak szűkében voltunk az ecetválasztéknak. Olyannyira, hogy a 60-as évek közepétől a hazai ecettermelés kiegészítésére tömény, szintetikus ecetsavat kellett importálni, ebből készült itthon a 20%-os eceteszencia.

A közelmúltig ez uralta a magyar ecetpiacot, az utóbbi években azonban - biológiai ecetgyártásunk nagyarányú fejlesztése eredményeképpen - lehetővé vált az ecetsav importjának fokozatos csökkentése, majd 1990 közepétől teljes megszüntetése. Ma már a magyar ecetüzemek - a nyugat-európaiakhoz hasonlóan - kizárólag biológiai erjesztésű ecetet gyártanak.

A sütés-főzés művelői, szerelmesei a biológiai erjesztésű magyar ecetfélék 3 típusának számos változatából választhatnak. Az ételecet erjesztéses eljárással szeszből készül, 10%-os savtartalommal, de újabban biológiai úton előállítanak 15%-os töménységűt is. Ezek a 10-15%-os ételecetek elsősorban a házi tartósításhoz, savanyúságok eltevéséhez, saláták készítéséhez alkalmasak.

Az ízesített ételecetek alacsonyabb, 5-10%-os savtartalmúak. A bennük levő ízesítők, fűszerek jellegétől függöen különleges saláták készítéséhez, ételek különleges ízesítéséhez használhatók.

Az ízesítők sora örvendetesen hosszú: fokhagyma, hagyma, kapor, citrom, mustár, tárkony, és van olyan ecet is - a csemegeecet -, amely 10 féle fűszernövény kivonatát tartalmazza.

A gyümölcsecetek csoportja biológiailag a legértékesebb. Alapanyaguk gyümölcslé, melyből először bor, illetve gyümölcsbor, majd a gyümölcsre jellemző ecet készül. Ezek a biológiai erjesztés során megőrzik a gyümölcs élettanilag hasznos alkotóelemeit, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomeiemeket, ásványi sókat, így a velük ízesített saláták, ételek nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

A népi gyógyászat szerint a gyümölcsecetek használata elősegíti az emésztést, megakadályozza a szervezetben a zsírlerakódást, javítja az ember ellenállóképességét, általános erőnlétét.

Háromféle gyümölcsecetből választhat a háziasszony: a kiváló minőségű szabolcsi alma levéből előállított almaecetet; a fehérborból készült fehérborecetet; valamint a vörösborból gyártott vörösborecetet.

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei