Lexikon - magyarázatok sütéshez, főzéshez

 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 
Dévérkeszeg

(abramis brama)

Népies nevei: Devér, Feketeszárnyú keszeg, Lapátkeszeg, Szeles keszeg. Alakja nyújtott, magas hátú, oldala igen lapos. A hasperemén él húzódik, szája végállású bajusza nincs.

Feje a testéhez viszonyítva kicsi, pikkelyei arányítva: nagyok. Színe: a hátan szürke, míg az oldalán világosabb, a hasa ezüstösen csillogó. Úszói szürkék sötét színnel keretezettek.

Europában majdnem mindenhol megtalálható, kivéve a déli tájakat. Hazánk minden nagyobb vizében, folyókban, tavakban, öntözöcsatornákban megél. Növekedése lassú, hazánkban a 35-50 dekás példányok a gyakoriak. Egyes vizeinkben, azonban rekod méretűre is megnőhetnek, ami 2-3 kilós súlyt jelent. Fogását csak mennyiségben korlátozzák, ami napi 5 kilóban van meghatározva. Főleg iszapos mederfenékben tartózkodik, pontyozás közben gyakran akad horogra.

Gazdasági jelentősége nagy tömeges előfordulása miatt. A halászat egy legjelentősebb halfaja, évente közel 3000 tonna déver kerül kifogásra. Húsa ízletes, szálkás, de megfelelő konyhatechnikai módszerekkel élvezhetővé tehető.

Konyhai előkészítése: a pikkelyezés, és a belsőrészek eltávolítása után a kopoltyúlemezeket is kivesszük, majd beírdaljuk. Az ikráját és a tejét is felhasználhatjuk.

A dévérkeszeghez hasonlóan használhatjuk fel a következő keszegféléket, amellyek alakjukban némileg eltérőek, de a konyhai felhasználásuk megegyezik:
A LAPOSKESZEG (Abramis ballerus)
A BAGOLYKESZEG (Abramis sapa)
A SZILVAORRÚ KESZEG (Vimba vimba)

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei