Lekvár Kávézó

Reggeli - Ebéd - Vacsora - Kávé - Italok és minden ami a tökéletes gasztro-élményhez kell, egyenesen Újlipótvárosból!

Publikálva: 2012/01/10 · Szerző: Topor Erika

Egy álmos reggeli órában értem a Visegrádi utca 12. szám alá, ahol vidám mosollyal fogadott a kávézó tulajdonosa, Szedleczki Attila. Rögtön megkínált a friss, ropogós vajas croissant-al és mellé a habos cappuccinóval. Az aprócska kávézóban nyüzsögtek a vendégek.

- Hogy jött a reggeliző-kávézó ötlete és miért pont itt?

- Véletlen kerültem ide – mondja Attila – mármint a környékre. Bár én is Újlipótvárosban lakom mégis, szinte minden a véletlenek műve volt. Átvettem egy kis kávézó üzemeltetését, még 2010 decemberében nem messze, a Lekvártól, de annyira icipici volt maga az üzletrész, hogy a nagy terveim nem fértek bele. Lassan 30 éves szakmai múlt áll mögöttem, így nem féltem belevágni ebbe az egész „Nyissunk kávézót Budapesten” ötletbe. Az icipici üzletet mára felváltotta ez a jóval nagyobb, 48 nm-es, galériás helység, itt már elkezdhettem megvalósítani álmaim reggeliző-kávézóját.

 

- Akkor itt a legapróbb részlet is a saját ízlésedet mutatja?

- Teljes mértékben. Saját kezűleg 2-3 hónap alatt készült el a kávézó, bár még vannak megvalósítatlan tervek, de minden halad szépen sorjában. A kiegészítőket is magam válogattam össze a tálaktól a sétapálcáig mindent. Itt a legapróbb tárgyaknak is komoly, néha vicces története van, talán ettől is lett az egész hely ilyen otthonosan eklektikus. A miliő néhol szerény, olykor már-már sok. Pont olyan mint én. Azt szerettem volna, hogy ne csak én, de a vendégek is otthon érezhessék magukat. 2011. szeptember 1-én nyitottunk, és azóta rengeteg visszatérő vendégünk van, nem ritka, hogy megfordul nálunk egy-egy híresség is. Reméljük, ez a kedves felszolgálás és kiszolgálás eredménye – mondja büszke mosollyal.

- Akkor itt főleg a reggelin és a kávén van a hangsúly, vagy terveztek bővítést is idővel?

-  Jelenleg reggel 7:30-kor nyitunk, együtt a kakasokkal, így egészen 11 óráig a reggelin van a hangsúly. A környéken több hostel is üzemel, így a vendégeik itt nyugodtan meg tudnak nálunk reggelizni. Választhatnak jelenleg croiassant-ok közül, frissen sült tojásételekből, bagettekből és házi sütikből, pitékből. A nap többi részén inkább a házi sütik és piték fogynak. Most is épp a répatorta sül a sütőben, érezni is az illatát. Kávé és teakülönlegességeket is lehet nálunk inni, vannak finom minőségi boraink és jelenleg 13 féle pálinka várja az alkoholra vágyókat. Fogunk kínálatot bővíteni, nehogy megunjanak minket, ami persze lehetetlen, de ezért teszünk is természetesen: hamarosan csapra verjük a sört, és nemsokára érkezik a fagylalt is. Tervbe van véve egy szabadtéri rész kialakítása is.

- Úgy látom, mindenféle nép ide jár….persze pozitív értelemben….

- Így van. Nullától indulunk, nem tudtam kire, kikre számíthatok. Járnak hozzánk diákok, főleg főiskolások, egyetemisták. Kismamák, és nyugdíjasok is töltik itt a szabadidejüket. Az utcában sok üzlet, így az átmenő forgalom is jelentős. De azt biztos, hogy főleg a környékbeliek járnak ide. Amolyan lokálpatrióta hely ez… Itt minden a minőségen alapul. Csakis olyan alapanyagokból dolgozunk, melyekben 100%-ig megbízunk. Mivel a hely is elegáns, és vonzza az igényes vendégeket, ezért az ételek-italok terén is fontos a minőség. Ugyan nem egy klasszikus értelembe vett nyakkendős hely vagyunk, de naponta megfordulnak itt managerek is egy kávéra, sütire, mégsem érzi itt magát senki feszélyezve, mert inkább családias a hely. A visszatérő vendégeinket is névről ismerjük és tudjuk, ki mit szeret, … és mit nem.

- Említetted a minőségi alapanyagokat. Ez miben nyilvánul meg nálatok?

- Most épp Anyukám baracklekvárját eszed. Az én Nagyikám régi receptje alapján készül a mai napig, színtiszta gyümölcsből. A csokoládékból is a kézzel készített, kisipari termékekből válogathatsz. Boraink és pálinkáink is neves pincészetek alkotásai. A szemes kávé és a szálas tea is természetesen a legjobb minőség, erre nagy gondot fordítunk.

- Gondolom akkor az árakban is meglátszik …

- Én úgy gondolom annyira nem….a magas minőséghez képest szerintem alacsony, megfizethető árat tudunk biztosítani. Erre is bizonyíték a rengeteg visszatérő vendégünk. Innen elégedetlenül nem megy el senki! – mondja nevetve.

- Ahogy látom szinte mindent Te csinálsz. Felszolgálsz, rohansz a konyhába, majd ki a vendégekhez.

- Ez egy családi vállalkozás, ezért itt tényleg mindent tudni kell. Ahogy a hely szelleme is én vagyok, így a legutolsó momentumig minden rajtam múlik. Van egy nagy lányom, ezért mindig akad egy-két segítő kéz, aki örömmel beszáll a munkába.

-A jövőre nézve mit tervezel még?

- Egész napos nyitva tartást a hét minden napján. Sajnos egyelőre még csak hétfőtől szombatig vagyunk nyitva, de nemsokára vasárnap is. Ez a hosteleknek köszönhetően igen fontos már.
Amúgy a galériára babzsák fotelek jönnek nemsokára, és ezzel még otthonosabbá, fiatalosabbá tesszük a kávézó eddig kihasználatlan részét.

- Elég kicsi a hely, mennyi a maximális férőhely?

Nagyságrendben úgy 25 fő kényelmesen elfér itt, majd az utcai kiülős résszel ez még bővülni fog.

Könyvbemutatók, osztálytalálkozók, és más összejövetelek helyszínéül már most is szívesen választanak minket.

- Látom az apró kedvencekre is gondoltok….

- Így van… kutyabarátok vagyunk, kicsi és nagy ölebeket is vendégül látunk egy tálka víz, egy-egy apró süti erejéig. Persze szigorúan erre készült tálkából, mielőtt félre értenéd – mondja nevetve. – Amúgy igyekszünk otthonossá tenni a helyet a vendégek számára. Van ingyen wifi elérés, persze, ha hozol magaddal erre alkalmas gépezetet …

 

A beszélgetés végére ráeszméltem, hogy eltűnt bennem egy nagy adag süti, sok kávé és egyéb finomságok, így kénytelen voltam a társalgást is abbahagyni, mielőtt még mindent felfalok. A croissant-ból és kávéból ítélve nem ez volt az utolsó látogatásom, jó párszor meg fogok fordulni itt, a Visegrádi utca 12-ben.  

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei