Kerekdombi csirke mája tésztába bújtatva

FőoldalElőételKerekdombi csirke mája tésztába bújtatva

Idő: · Hozzávalók: 8 személyre

Kerekdombi csirke mája tésztába bújtatva hozzávalói:

Kerekdombi csirke mája tésztába bújtatva elkészítése:

A tésztáhozvalókat - 2 deka vajat félretéve gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A szalonnából kb. 20 dekát lapjában 2-3 milliméter vékonyan fölszeletelünk. Ezt kenyérszeletelő géppel a legkönnyebb. Ha nincs otthon ilyenünk, akkor vásárláskor, a hentesnél vágassuk fel. Ez a szalonna pástétomforma kibéleléséhez kell, felhasználásig tegyük a hűtőbe. A többi, kb. 10 deka szalonnát kis kockákra vágjuk. A csirkemáj háromnegyedét a kockákra vágott borjúhússal apró lyukú tárcsán ledaráljuk. A tojással, a tejszínnel meg a brandyvel összedolgozzuk, megsózzuk, a pástétomfűszer-keverékkel meg a pirospaprikával fűszerezzük, és belekeverjük a zselatint, a fölaprított petrezselymet, meg a kis kockákra vágott szalonnát is. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán kb. 4 milliméter vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy körülbelül 22x8 centis pástétomformát a maradék vajjal kikenünk, majd a tésztával úgy béleljük ki, hogy az egyik oldalán pontosan annyi lógjon ki belőle, amennyit majd a töltelékre borítunk. A tészta után a vékony szalonnaszeletek következnek. A májas massza felét egyenletesen a tésztával meg a szalonnával bélelt formába simítjuk, és az egészben hagyott májakat a közepén, hosszában végigrakjuk. A májas massza másik felét rásimítjuk, majd először a szalonnát, azután a formából kilógó tésztát borítjuk rá. Fontos, hogy ahol a tésztaszélek találkoznak, jól nyomkodjuk össze, különben sütés közben szétnyílik. A tészta tetején kis pogácsaszaggatóval 3 lyukat fúrunk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson. Végül a pástétomot megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben, közepes lánggal ( 180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 55 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Az aszpikot meglangyosítjuk, a borral ízesítjük. Hűlni hagyjuk, de mielőtt megdermedne, tölcsér segítségével a pástétomba töltjük. Előfordulhat, hogy a tészta sütés közben megreped, s így az aszpik kifolyik belőle. Ekkor sem kell megijedni, a tésztára (pontosabban a repedésre) kenjünk vajat, ez remekül szigetel. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd kiborítva a formából legjobb, ha szétszedhető pástétomformát használunk - a pástétomot forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Földarabolt friss vagy befőtt gyümölcsökkel tálaljuk. Külön mártásoscsészében áfonyalekvárt kínálunk hozzá, de jó mellé a Cumberland-mártás is.

Egy finom kerekdombi csirke mája tésztába bújtatva ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

Publikálva: | Megtekintve: 1287 alkalommal | Népszerűség: 5.0

Szólj hozzá a recepthez:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei