Görög húsvéti kenyér (Tsoureki)

FőoldalÉdesDesszertGörög húsvéti kenyér (Tsoureki)

Idő: · Hozzávalók: 4 személyre

Görög húsvéti kenyér (Tsoureki) hozzávalói:

  • szezámmag
  • 1 db tojás a mázhoz
  • 1 egész fahéj
  • 1/4 teáskanál
  • 3.5 csésze sima liszt
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 2 db felvert tojás
  • 1/2 csésze olvasztott vaj
  • 1/2 csésze langyos tej
  • 3 dkg élesztő

Görög húsvéti kenyér (Tsoureki) elkészítése:

Morzsoljuk az élesztőt negyed csésze tejbe, állandó keveréssel olvasszuk fel. Keverjük hozzá a maradék tejet, a langyos olvasztott vajat, a tojásokat, a citromhéjat és a cukrot. Szitáljuk a lisztet, a sót és a fűszereket egy előmelegített tálba és keverjük össze. Öntsük bele az élesztős keveréket és fokozatosan dolgozzuk össze a liszttel, míg az edény falától el nem válik. Kilisztezett deszkán további 10 percig gyúrjuk, míg egyenletes és nyúlós nem lesz. Ezután tegyük a tésztát egy tiszta edénybe, mindkét oldalát kenjük meg olvasztott vajjal és egy konyharuhával lefedve állítsuk meleg helyre, míg a duplájára nem dagad. Üssük ki a tésztát az edényből és tegyük újra kilisztezett gyúródeszkára, gyúrjuk át és vágjuk 3 egyenlő részre. Sodorjunk mindegyikből egy 30 centiméteres hurkát, nyomjuk össze végüket és a szálakat copffonási technikával tekerjük össze. Amikor a szálak végére értünk, azokat ismét nyomjuk össze. Ezt tegyük egy kizsírozott tepsibe és fedjük le egy konyharuhával. Ismét hagyjuk állni, míg duplájára nem dagad ( a melegtől függően 1-2 óra lehet ), a tetejét kenjük meg tojással és szórjunk rá szezámmagot és középmeleg sütőben 30 percig aranybarnára sütjük. " (252)

Egy finom görög húsvéti kenyér (tsoureki) ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

Publikálva: | Megtekintve: 1281 alkalommal | Népszerűség: 5.0

Szólj hozzá a recepthez:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei