Forró italok - hideg estékre

Néhány alkoholos és alkoholmentes recept a klasszikustól a pikánsig...

Publikálva: 2008/09/22

Mikor még fel sem eszméltünk a forró nyári éjszakákból, de már bőrig áztunk a hideg őszi esőben, mi más nyújthatna vigaszt a hirtelen jött zimankóban, mint egy pihe-puha meleg takaró, és egy szívmelengető forró, illatos, mindent átjáró forralt bor. Így hát íme pár recept, hogy megmelengessük testünk-lelkünk, és újult erővel vessük bele magunk az éjszakába; kint, vagy a szoba melegében
(És ígérjük, amint őszre fordul az idő, jönnek az őszi receptek :-)  )

Klasszikus forralt bor alapreceptje

Hozzávalók:

  • 1 l vörös vagy fehérbor
  • 8 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szegfűszeg
  • két szegfűbors
  • fél citrom

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük. Forralni nem szabad, mert az árthat a bor aromájának! Karikázzuk bele a citromot és csészékbe öntve máris tálalhatjuk.

Pikáns (egyben gyógyító) forralt bor

A következő receptet a magyar népi konyha hagyta az utókorra. Elkel mellé néhány zsebkendő!


Hozzávalók:

  • 1 l vörösbor
  • 8 dkg cukornak megfelelő méz
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szegfűszeg
  • 1 teáskanál erős Pista, de megteszi helyette egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chilipaprika is.

Elkészítés: ugyanúgy készül, mint a klasszikus forralt bor.

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók:

  • 0,5 l vörösbor
  • 0,5 l szőlőlé
  • 3 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • cukor vagy méz
  • 1-2 narancs héja, aki szereti beleteheti a levét is.

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Hagyni kell állni kicsit, aztán édesíteni.

Tojásgrog

Hozzávalók:

  • 4 tojás sárgája
  • 3 ek cukor
  • 0,25 l rum
  • 0,5 l víz

Elkészítés: A tojás sárgáját és a cukrot egy tálban habosra keverjük. 1/2 liter vizet a rummal felfőzök,majd finoman hozzákeverjük a habosra kevert masszához. Azonnal  talalható!

Forró csoki (amerikai recept)

Hozzávalók:

  • 8 dl tej
  • 1 ek minőségi porkakaó
  • 1 ek juharszirup
  • 4 ek zabpehely
  • 0,5 dl tejszín
  • fahéj
  • 1 ek csokireszelék

Elkészítés: A tejet felforraljuk és belekeverjük a kakaót. Ezután jön a juharszirup és a zabpehely. A tejszínt habbá verjük, ezzel és a csokireszelékkel díszítjük  a forró csokit. A gyerekek rajonganak érte!

Mandulás tej

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 4 ek őrölt mandula
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek vaniliás cukor

Elkészítés: A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mandulát, a vaníliás- és a porcukrot. Felfőzzük folyamatos keverés mellett. Árszűrjük és azonnal tálaljuk.

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei