Fontos tudnivalók a kisgyermek- és bébiételekről

A bébiételek a csecsemők, kisgyermekek életkorának megfelelő különböző tápanyagigény szerint készülnek.

Publikálva: 2012/01/05 · Forrás: nfh.hu

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyártóknak a bébiételeken fel kell tüntetni az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát tartalmat, a hozzáadott vitamin és ásványi anyagok mennyiségét 100 g-ra, 100 ml-re, vagy egy adagra vonatkozóan. A bébiételek tápanyag tartalmának minél jobb megőrzése érdekében célszerű a csomagolóanyagon feltüntetett felhasználási útmutató maradéktalan betartása.

Jó, ha tudjuk...

hogy a hozzáadott vitamint és ásványi anyagot is tartalmazó bébiételekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége szigorúan szabályozott, a korcsoportnak megfelelő.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételen található bio jelzés azt jelenti, hogy a gyártó garantálja, hogy a termék alapanyagai vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásból származnak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételek gyártásakor biztonsági vákuumzárást alkalmaznak, ezért azok felnyitásakor halk kattanás hallható. Ha a fedő közepe benyomható, javasoljuk, hogy tartózkodjon a termék megvásárlásától.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiétel felbontás után még a hűtőben sem tárolható napokig.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyerekekkel már kiskorukban célszerű megkedveltetni az alapanyagok natúr ízét. Kevés cukor felhasználásával is el lehet készíteni az ételeket, italokat, így a gyerekek nem szoknak rá a túlzottan édes ízre (pl. cukros tea, édes kekszek).

Jó, ha tudjuk...

hogy ételkészítés során a só nélkülözése, vagy minimális felhasználása megelőzheti a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomást. Vásárlásaink során is olyan termékeket keressünk, amelyek nem, vagy kevés sót tartalmaznak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a legjobb szomjoltó folyadék a víz, kerülendők az édes üdítő italok. Előnyben részesíthetők a gyümölcslevek, nektárok. Léteznek még bébivizek is amelyek bizonyos esetekben, pl. utazás során megkönnyíthetik a tápszerek es pépek elkészítését.

Jó, ha tudjuk...

hogy a vitaminok egy része hő hatására lebomlik. Az ételkészítés során törekedni kell arra, hogy a hőközlés ne tartson tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges. Ne főzzük túl az ételeket! A főzőlevet ne öntsük ki, mert értékes, kioldott vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ami felhasználható más étel elkészítéséhez. Részesítsük előnyben a kevés folyadékban történő párolást, amely jobban megőrzi az alapanyag vitamintartalmát, élvezeti értékét.

Jó, ha tudjuk...

hogy az élelmiszerpiacon számos vitaminozott, ásványi anyaggal dúsított termék jelent meg, amelyeket a termék jelölésében fel kell tüntetni. Érdemes áttanulmányozni a vitaminozott élelmiszer, illetve az étrend-kiegészítők vitamintartalmát annak érdekében hogy elkerüljük a vitamin túladagolás veszélyét, hisz ez ugyanolyan káros a gyermekek szervezetére mint azok hiánya.

Ennek érdekében mindig megfelelő kontroll (orvos, táplálkozástudományi szakember) mellett és csak a javasolt időtartamig használjuk az étrend-kiegészítőket. A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget soha ne lépjük túl! A gyermekek vitaminszükséglete eltér a felnőttekétől, 2 és 6 éves kor között pl. a következő vitamin mennyiségek napi bevitelére van szükségük:

A-vitamin 0,40-0,50 mg
D-vitamin 0,010 mg
E-vitamin 5-6 mg
B1-vitamin 0,7-0,9 mg
B2-vitamin 0,8-1 mg
Nacin 9-11 mg
B6-vitamin 0,9-1,3 mg
B12-vitamin 0,7-1,0 ug (mikrogramm)
C-vitamin 45 mg

Az egészséges tápláplálkozás alapjait már gyermekkorban meg kell alapozni. A változatos, minden tápanyagot megfelelő arányban tartalmazó kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a gyermek szükséges napi energia-, vitamin-, ásványi anyag ellátottságát.

Betegség esetén szükség lehet a hiányzó vitamin, ásványi anyag pótlására. A vitaminozott élelmiszereken, étrend-kiegészítőkön feltüntetett RDA (recommended daily allowance) jelzés a napi ajánlott bevitelt jelenti. A vitamin- és ásványi anyag tartalmat az RDA %-ában is jelölni kell. Tehát a %-os érték minden esetben úgy értendő, hogy az adott készítmény, adott mennyiségben a fent említett anyagok napi ajánlott szükségletének mekkora hányadát fedezi.

Hozzászólás:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei