Csodás bogyós: a málna

A rózsafélék családjába tartozó málna hazánkban is őshonos félcserje. Nevezik még himpérnek német nevéből eredően (Himbeere) és boldogasszony csipkéjének is.

Publikálva: 2009/08/25

Fogyaszthatjuk frissen, készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, teát és süteményekbe is kiváló.

Néhány jótékony hatása szervezetünkre:

  • savlekötő
  • csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet
  • többek között cink, magnézium, foszfor, vas és kálium is található benne
  • C- vitamin tartalma magas

Málnás különlegesség

Hozzávalók:

3 dkg margarin, 25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, cukor, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, friss málna, nyújtáshoz liszt, díszítéshez porcukor

Elkészítés:

A langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt, a margarint, a kétféle cukrot és a csipet sót hozzáadjuk a liszthez. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. (Szükség szerint liszt, tej adható még hozzá.) Meleg helyen kelni hagyjuk. Miután megkelt kinyújtjuk és kb. 4x 8 cm-es téglalapokat vágunk ki belőle. A téglalap egyik felére 1-2 szem málnát teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Tojássárgájával összeragasztjuk, majd forró olajban sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: a málnát megszórhatjuk fahéjas cukorral, a kész fánkot tálalhatjuk hideg vaníliasodóval.

A receptért köszönet Kovácsné Marikának! :-)

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei