Az észak citromja, a csipkebogyó

A vadrózsa vitamindús gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Innen ered az „észak citromja” elnevezés. Emlegetik még ebrózsaként, gyepűrózsaként is

Publikálva: 2008/08/25

Magyarországon számtalan helyen előfordul. Fellelhetjük hegy-és domboldalakon, erdők szélén, napos pusztaságokon, kerítések mellett. A vadrózsa június-július környékén hozza halvány rózsaszín, lényegében szagtalan, nem tömött virágait. Ágait és törzsét tüskék borítják. A vacokból keletkezik a piros csipkebogyó, aminek belsejében kemény ún. aszmagtermés található, amit szúrós hegyű szőr vesz körül.
Magas C-, E-, K-, B1-, B2-vitamin és ásványi anyag tartalma miatt a népi gyógyászat szerves részét képezi. A belőle készült tea immunerősítő, roboráló hatású. Segít enyhíteni a megfázás, influenza kellemetlen tüneteit. Serkenti a máj és a mellékvese működését. Remekül beválik nehezen gyógyuló sebek kezelésére külsőleg és belsőleg egyaránt.
Jótékony hatásai mellett említést érdemel, hogy rendkívül finom lekvárt, hecsedlit készíthetünk belőle.

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei