Az elfeledett csicsóka

Miért együnk a szegények krumplijából? Méltatlanul merült feledésbe a régebben „szegények krumplijaként” emlegetett csicsóka.

Publikálva: 2009/03/11

Pedig ez a vicces nevű növény igencsak egészséges, könnyen emészthető, finom ízű, ráadásul kalóriaszegény is, így diéták, fogyókúrák megfelelő kísérője is lehet. Érdemes hát beszerezni a zöldségesnél, hisz változatos fogásokat készíthetünk belőle akár nyersen vagy sütve-főzve is.

Története

Észak-Amerikából származik, ahol az indiánok előszeretettel fogyasztották gumóját, fontos élelmiszernövény volt. Csak a 17. század elején került át Európába egy francia felfedező közvetítésével, ezért nem meglepő, hogy ma is Franciaországban termelik a legnagyobb mennyiségben. A 17. század végére már egész Európában meghonosodott, hazánkban is elterjedt termesztése. Kifejezetten igénytelen növény lévén a kevésbé jó talajon is megterem – sőt, egy idő után szinte kiirthatatlanná válik –, ezért régen a szegények eledeleként tartották számon. A világháborús éhínségek idején különösen fontos szerephez jutott, mivel sokak számára az egyetlen táplálékforrást jelentette.

Az utóbbi időben hazánkban méltánytalanul háttérbe szorult termesztése és fogyasztása, kevés családban kerül terítékre. Pedig kitűnő beltartalmi értékeinek és változatos felhasználási lehetőségeinek köszönhetően ott lenne a helye étrendünkben!

Miért együk?

Gumója amellett, hogy B1-, B2-, C-vitamint, niacint, béta-karotint, káliumot, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz, nagy mennyiségű inulint rejt magában. A csicsóka fő szénhidrátja, az inulin, olyan növényi rostanyag, melyet szervezetünk inzulin nélkül is képes hasznosítani, így nem emeli meg a vércukorszintet, még tartós fogyasztás esetében sem. Ezen jó tulajdonságánál fogva akár cukorbetegek is beépíthetik az étrendjükbe, kiváló diabetikus táplálék. Az inulin másik nagy jelentősége prebiotikus tulajdonsága: alkalmas a bélflóra helyreállítására és fenntartására – segít megelőzni a káros baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben –, megfelelő irányba befolyásolja a bél PH-értékét. Az inulin mindezeken túl segíthet a gyermekkori élelmiszer-allergiák leküzdésében, a candidózis tüneteinek megszüntetésében, csökkenti a koleszterin- és triglicerid szintet, sőt, egyes klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe beépített inulin gátolja a tumorfejlődést.

Az inulin olyan összetett szénhidrátvegyület, amely– bár igencsak édes ízű – nem tekinthető cukornak. A csicsókából kivont inulin ezért természetes cukorpótlóként is funkcionálhat.

Felhasználása

A szervezetbe jutó ásványi anyagok és vitaminok mennyisége szempontjából – a többi zöldséghez hasonlóan – nyersen fogyasztva a legegészségesebb. Szeletelve ehetjük akár önmagában, kiváló rágcsálnivaló, de reggeli szendvicsünket is feldobhatjuk vele. Idényzöldségekkel és fűszerekkel kombinálva ízletes salátát állíthatunk össze belőle, akár pikáns dresszinggel megbolondítva.

Préselt leve amellett, hogy stabilizálja a vércukorszintet és káliumtartalmánál fogva jótékony hatással van a vérnyomásra, remek fogyókúrás ital is: csillapítja az éhségérzetet, telít, alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, ráadásul íze is kellemes. Méregtelenítőként sem utolsó, hiszen káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó, salaktalanító hatású. Egy pohár csicsókalé – ami gyakorlatilag rostos inulinital – kitűnő fáradtság ellen is, és nem utolsó sorban az egyik legjobb prebiotikum.

Párolva vagy sütve is ízletes fogásokat készíthetünk belőle köretként, húsok kísérőjeként, de levest, főzeléket vagy zöldséges főételt is alkothatunk felhasználásával. Kiválthatjuk vele a jóval magasabb szénhidráttartalmú burgonyát, édeskés íze miatt azonban egy kicsit több sót igényel.

A csicsókát sokoldalúan hasznosítják az élelmiszeriparban: a „csodagumóból” többek között tápszert, pótkávét, természetes édesítőt készítenek, fontos diabetikus alapanyag. Alkalmazzák a gyógyszeriparban, szesziparban, sőt, kiváló takarmány is.

Hozzászólás:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei