A sütőtök

Beköszöntött az ősz, a fák lassan színpompássá válnak. Az idő hűvösre fordul, jól esik a szürke, felhős-esős időben a meleg szobában tölteni az estéket pirított csonthéjasokat, tökmagot rágcsálva.

Publikálva: 2008/09/15

A dió, gesztenye, mogyoró mellett az évszak egyik legkedveltebb idényzöldsége az élénk színű sütőtök.
A sütőtök hazája Közép- és Dél-Amerika, ahol állítólag az indiánok kezdték el termeszteni. Magyarországon is régóta foglalkoznak a termelésével, különösebb gondozást nem igényel.
A konyha mellett a népi gyógyászatban is helyet kapott, mind a húsának, mind a magjának gyógyhatásokat tulajdonítanak. Húsa karotinoidokban, C- és B- vitaminban gazdag. Segít megőrizni szemünk egészségét, valamint kiváló immunerősítő. A magok esszenciális zsírjai vértisztító hatásúak, gyakran készítenek belőlük olajat. Jótékony hatásai mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sokféle remek ételek készíthető belőle.

Válogasson kedvére sütőtökös receptjeink közül, jó étvágyat!

 

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei