A dió

Már honfoglaló őseink ismerték a napjainkban is méltán kedvelt diót.

Publikálva: 2008/09/17

Hazánkban is őshonos a diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó diófa (Juglans) nemzetség. Levelét, csonthéjas termését, az azt borító burkot (diókopácsot) egyaránt felhasználják a konyhában és a népi gyógyászatban. Intenzív illata bogárriasztó hatású. Leveléből tea és gyomorkeserű készül.

A diókopácsból készült főzet hatásos izzadás ellen, segít a pattanásos, ekcémás bőr kezelésében, olívaolajjal keverve pedig hajápoló készíthető. Olaja rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz. Vértisztító, gyomor- és bélhurut ellen ajánlott. Nincs benne koleszterin. Édes és sós ételekhez, salátákhoz egyaránt kiváló.

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei