6 tuti tipp a tavaszi fáradtság ellen!

Bár még nincs itt a tavasz, jó ha máris felkészülünk a tavaszi fáradtság ellen

Publikálva: 2009/03/02

1. Alakítsuk át étrendünket!
Minél kevesebb húsfélét, és zsíros ételt fogyasszunk, helyette hetente 1-2 alkalommal iktassunk az étrendbe halételeket. A hal húsában található telítetlen zsírsavak jótékonyan csökkentik a koleszterinszintet, továbbá a hal feldolgozása jóval kevesebb terhet ró a szervezetre. A halat grillezve, párolva, vagy fóliában készítsük el az olajban sütés helyett. 

A fehér kenyeret és a cukrászsüteményeket váltsa fel a barna színű, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemény.

Új ízeket ismerhetünk meg, változatos szendvicseket készíthetünk segítségükkel, ráadásul magas rosttartalmuk szinte kisöpri a belek falára tapadt salakanyagokat. Zöldségek, gyümölcsök bőven szerepeljenek étlapunkon! Primőr terméket inkább csak színesítésnek válasszunk, részesítsük előnyben az évszak ételeit, amik magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Ilyenek a káposzta, kelkáposzta, savanyú káposzta, cékla, sütőtök, retek, alma, aszalt gyümölcsök..

Ha édességre vágyunk, együnk csokoládé helyett fügét datolyát, néhány szem mazsolát dióval, mogyoróval, mandulával, vagy egy kis szelet mézes kenyeret. Minél kevesebb sót használjunk, és változatosan fűszerezzünk! Kóstoljunk meg új fűszereket: rozmaring, vasfű, borsikafű, szerecsendió, kakukkfű, kapor, lestyán, majoránna, szurokfű, bazsalikom! Együnk csírázó növényeket! Csíráztassunk otthon különböző biomagokat, és szórjuk a csírákat szendvicsekre, salátába. Különleges ízeket fedezhetünk fel. A búza, mikor épp csak kicsírázik édes, később fű ízű, a mustármag csípős, a lucerna zamatos zöld ízével lep meg. A csíráknak rendkívül magas a természetes vitamin- és a nyomelemtartalma. Pótolják a szervezetünk számára fontos anyagokat.

2. Fogyasszunk 2-3 hétig minden nap 1 pohár gyógyteát!
Kedvünk szerint válogathatunk a következő fajtákból: apróbojtorján, borsmenta, aranyvessző, bodzavirág, kukoricabajusz, gyermekláncfűlevél és -gyökér, csalánlevél, kökényvirág, szederlevél, nyírfalevél. A teák között van vértisztító, epe- és májműködést serkentő, vízhajtó hatású. Készítsünk keveréket 3-4 fajta teából. Egy evőkanálnyi teafüvet forrázzunk le 3 dl vízzel, édesítés nélkül, reggel éhgyomorra fogyasszuk el!

3. Töltsünk a szabadban legalább fél órát naponta!
Végezzünk néhány karkörzést, szívjuk be mélyen a friss levegőt.

4. Minden nap fogyasszunk el minimum 1,5-2 liter folyadékot!
Ásványvizet, gyógyteát, cikóriakávét. Ahhoz, hogy vesénk jól tudjon dolgozni, szüksége van erre a folyadékmennyiségre. Kóstoljuk meg a kombucha teákból készült frissítő italokat. Már napi néhány pohár elfogyasztása is érezhető változásokat hoz. A kombucha tea segít az egészséges bélflóra kialakításában, ezzel hozzájárul az ásványi anyagok vitaminok felszívódásához, ráadásul frissíti a gondolkodást is.

5. Dolgoztassuk meg bőrünket!
Zuhanyozás közben dörzsöljük le magunkat loofa szivaccsal, vagy mosdókesztyűvel. Így leradírozzuk az elhalt hámsejteket, élénkítjük a bőr vérkeringését, gyorsítjuk a salakanyagok eltávolítását. Fürdés után krémezzük be testünket jó minőségű testápolóval, és néhány nap múlva tapasztalhatjuk, hogy bőrünk rózsásabb, selymesebb.

6. Akinek lehetősége van rá masszíroztassa magát heti 1-2 alkalommal.
A masszázs élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, gyorsítja a méreganyagok kiválasztását. Jó hatású a talpmasszázs, ahol a kezelés közben szervezetünk általános állapotáról is képet kaphatunk. Otthon is masszírozhatjuk a talpunkat egy kemény gumilabda, vagy egy kisebb fa henger, pl. egy rövidre vágott söprűnyél segítségével. Napi 4-5 perc masszírozás már érezhető eredményeket hoz.

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei